2.2.Плавлення та кристалізація


1. Плавлення. Кристалізація. Температура плавлення
Плавлення — це процес переходу речовини з твердого стану в рідкий.
Проведемо дослід
Простежимо зміну температури снігу в процесі його танення в теплій кімнаті.
(Рисунок а)
- температура снігу є нижчою за 0 °С;
- сніг не тане;
- температура швидко збільшується.
(Рисунок б)
- стовпчик термометра досягає позначки 0 °С
- температура перестає збільшуватись, а в склянці з’являється вода (сніг починає плавитися);
- перемішаємо воду із залишками снігу (температура суміші залишається незмінною).
(Рисунок в)
- сніг повністю розплавився;
- температура починає зростати.


Досліди показують, практично всі кристалічні речовини:
- починають плавитися після досягнення ними певної (власної для кожної речовини) температури;
- у процесі плавлення температура речовини не змінюється.

Температура плавлення — це температура, за якої тверда кристалічна речовина плавиться, тобто переходить у рідкий стан.

Проведемо дослід
Поставимо посудину з водою в морозильну камеру. Вода з часом закристалізується, перетворившись на лід.

Кристалізація — це процес переходу речовини з рідкого стану у твердий кристалічний.

Висновки:
1) процес кристалізації починається тільки після охолодження рідини до певної для цієї рідини температури;
2) під час кристалізації температура речовини не змінюється;
3) температура кристалізації речовини дорівнює температурі її плавлення.

Температури плавлення (кристалізації) різних речовин досить сильно різняться. Так, температура плавлення:
спирт -115 °С; лід 0 °С; сталь 1400 °С; свинець 327 °С; вольфрам 3387 °С.

Температура плавлення (кристалізації) — це характеристика речовини, тому її визначають експериментально й заносять у таблиці (див. табл. 2 Додатка).
2. Графік процесу плавлення та кристалізації

Розглянемо графік залежності температури кристалічної речовини (льоду) від часу її нагрівання та охолодження.
Точка А: температура льоду становила -40 °С.
Ділянка АВ: температура льоду збільшується (збільшується кінетична енергія коливального руху молекул води у вузлах кристалічної ґратки льоду).
Ділянка ВС: 0 °С лід починає плавитися, а його температура не змінюється. Уся енергія, що надходить від нагрівника, іде на руйнування кристалічної ґратки льоду. Внутрішня енергія льоду продовжує збільшуватися.
Точка С: Весь лід розплавився й перетворився на воду.
Ділянка СD: температура води починає зростати, тобто починає зростати кінетична енергія руху молекул.
Точка D: 40 °С, нагрівник вимкнули. Воду помістили в холодильник.
Ділянка DЕ: Температура почала падати. Кінетична енергія, а отже, швидкість руху молекул зменшуються.
Точка Е: 0 °С, відбувається кристалізація  швидкість руху молекул зменшується настільки, що молекули вже не можуть перестрибувати з місця на місце.
Ділянка ЕF: молекули поступово займають фіксовані положення і до моменту завершення кристалізації всі молекули коливаються біля положень рівноваги.
Точка F: вода переходить у стан із меншою внутрішньою енергією — повністю перетворюється на лід.
Ділянка FК: під час подальшої роботи холодильника замерзла вода (лід) холоне, а кінетична енергія коливального руху молекул зменшується.


Немає коментарів:

Дописати коментар