1. Плавлення.
Кристалізація. Температура плавлення
Плавлення — це
процес переходу речовини з твердого стану в рідкий.
Простежимо зміну температури снігу в процесі його танення в теплій кімнаті.
(Рисунок а)
- температура снігу є нижчою за 0 °С;
- сніг не тане;
- температура швидко збільшується.
(Рисунок б)
- стовпчик термометра досягає позначки 0 °С
- температура перестає збільшуватись, а в склянці з’являється вода (сніг
починає плавитися);
- перемішаємо воду із залишками снігу (температура суміші залишається
незмінною).
(Рисунок в)
- сніг повністю розплавився;
- температура починає зростати.
Досліди показують, практично всі кристалічні
речовини:
- починають плавитися після досягнення ними певної
(власної для кожної речовини) температури;
- у процесі плавлення температура речовини не
змінюється.
Температура
плавлення — це температура, за якої тверда кристалічна речовина плавиться,
тобто переходить у рідкий стан.
Поставимо посудину з водою в морозильну камеру. Вода з часом закристалізується,
перетворившись на лід.
Кристалізація —
це процес переходу речовини з рідкого стану у твердий кристалічний.
Висновки:
1) процес
кристалізації починається тільки після охолодження рідини до певної для цієї
рідини температури;
2) під час
кристалізації температура речовини не змінюється;
3) температура
кристалізації речовини дорівнює температурі її плавлення.
Температури плавлення (кристалізації) різних речовин досить сильно
різняться. Так, температура плавлення:
спирт -115 °С; лід 0 °С; сталь 1400 °С; свинець 327 °С; вольфрам 3387 °С.
Температура плавлення (кристалізації) — це характеристика речовини, тому її
визначають експериментально й заносять у таблиці (див. табл. 2 Додатка).
2. Графік
процесу плавлення та кристалізації
Розглянемо графік залежності температури кристалічної речовини (льоду) від
часу її нагрівання та охолодження.
Точка А: температура льоду становила -40
°С.
Ділянка АВ: температура льоду збільшується (збільшується
кінетична енергія коливального руху молекул води у вузлах кристалічної ґратки
льоду).
Ділянка ВС: 0 °С лід починає плавитися, а
його температура не змінюється. Уся енергія, що надходить від нагрівника, іде на
руйнування кристалічної ґратки льоду. Внутрішня енергія льоду продовжує
збільшуватися.
Точка С: Весь лід розплавився й
перетворився на воду.
Ділянка СD: температура води починає
зростати, тобто починає зростати кінетична енергія руху молекул.
Точка D: 40 °С, нагрівник вимкнули. Воду
помістили в холодильник.
Ділянка DЕ: Температура почала падати. Кінетична
енергія, а отже, швидкість руху молекул зменшуються.
Точка Е: 0 °С, відбувається кристалізація швидкість руху молекул зменшується настільки,
що молекули вже не можуть перестрибувати з місця на місце.
Ділянка ЕF: молекули поступово займають
фіксовані положення і до моменту завершення кристалізації всі молекули
коливаються біля положень рівноваги.
Точка F: вода переходить у стан із меншою
внутрішньою енергією — повністю перетворюється на лід.
Ділянка FК: під час подальшої роботи
холодильника замерзла вода (лід) холоне, а кінетична енергія коливального руху
молекул зменшується.
Немає коментарів:
Дописати коментар